Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Kilpaurheilun hyödyt

Kilpaurheilun hyödyt

Urheilun hyödyt näkyvät niin henkisinä kuin fyysisinäkin ominaisuuksina. Tavallisen päivittäisen liikunnan hyödyt alkavat olemaan meille jo suhteellisen tuttuja, mutta huippu- ja kilpaurheilun hyödyt niin pelaajan kuin katsojankin ominaisuudessa ovat jääneet pienemmälle huomiolle.

Kilpaurheilun hyödyistä puhuttaessa on syytä laajentaa katsomusta vain osapuolista myös katsojiin ja koko yhteiskuntaan. Asioita on helppo tarkastella suomalaisille tuttujen palloilulajien, kuten jääkiekon ja jalkapallon kautta, mutta yhtä lailla yksittäisen urheilijan suoritukset yksilölajissa voivat tuoda samoja hyötyjä. 

Kilpailu on hyvästä

Ihmiset ovat keskimäärin varsin kilpailuhenkisiä. Yksittäisten henkilöiden välillä voi toki olla suuriakin eroja, mutta kokonaisuudessaan ihmiset pitävät kilpailusta. Koko elämä on oikeastaan eräänlaista kilpailua. Kilpailemme opiskelupaikoista, työpaikoista ja kumppaneista. Kilpailemme siitä, kumpi nauttii elämästään enemmän.

Kilpaurheilu mahdollistaa kilpailuhenkisyyden toteuttamisen turvallisessa ilmapiirissä. Oli kyseessä sitten piirisarjan peli tai jalkapallon MM-kisat, pelaajat pääsevät kilpailemaan kontrolloidussa ympäristössä. Katsojaa tuskin kiinnostaa piirisarjan pelit, ellei sitten pelaamassa ole tuttuja. Huippu-urheilun kautta tavan tallaajatkin pääsevät kuitenkin kiinni urheilun tuomaan jännitykseen.

Katsojana voimme valita suosikkijoukkueen, jota kannattamme niin hyvässä kuin pahassa. Huippu-urheilun katsominen ja joukkueen tai pelaajan fanitus tarjoavat jännitystä, jollaista on vaikea muualta löytää. Ehkä lähimmäksi penkkiurheilun jännitystä voi päästä pelaamalla erilaisia rahapelejä, esimerkiksi Mr Greenin nettikasinolla

Kilpaurheilussa säännöt ovat tarkat

Historian saatossa, sekä myös nykyään, ihmiset ovat ottaneet mittaa toisistaan väkivallan ja sotien keinoin. Veriset maailmansodat, uskontojen väliset sodat ja baaritappelut ovat kaikki kilpahenkisyytemme osoituksia. 

Näiden vastapainoksi on onneksi tarjolla myös säänneltyä ja kontrolloitua kilpailua urheilun merkeissä. Niin vapaaottelussa kuin jalkapallossakin säännöt on määritelty tarkoin etu käteen. Kaikkien osapuolien on sitouduttava noudattamaan sääntöjä, samalla he hyväksyvät, että sääntörikkeistä voidaan tuomita pelin sisällä rangaistuksia. 

Säännöt asettavat ne rajat, joiden sisällä osapuolet voivat vapaasti ottaa mittaa toisistaan. Hyvässä hengessä tapahtuva kilpailu tuo jännitystä niin osapuolien kuin katsojienkin elämää. Fanikulttuuri ja perinteinen penkkiurheilu laajentavat jännityksen huippu-urheilijoilta myös täysin tavallisille ihmisille, joita ei välttämättä itse kiinnostaisi kilpailla urheilun merkeissä. 

Yhteisöllisyys ja joukkuehenki

Sanotaan, että mikään ei yhdistä ihmisiä niin kuin urheilu. Kun Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden, kansa ryntää torille ja uimaan suihkulähteeseen. Ihmiset heittävät ylävitosia tuntemattomien ihmisten kanssa, ja lähes kaikki ovat menossa mukana. Poliittiset erimielisyydet ja muu eripura jäävät taka-alalle, kun ihmiset juhlivat yhdessä Suomea ja suomalaisjoukkueen maailmanmestaruutta. 

Joukkuehengen merkitys niin urheilumenestyksessä, yksittäisen pelaajan tyytyväisyytenä kuin sen heijastumisena koko fanijoukkoon on mahtavaa. 2019 jääkiekon MM-kisoissa Suomi pelasi parempaa joukkuepeliä kuin yksikään muu joukkue. Heikompi materiaali laittoi huippumaat yksitellen kumoon huikean yhteispelin tuloksena. 

Joukkuehenki jatkuu joukkueesta valmennusjohtoon ja muuhun henkilöstöön sekä faneihin. Fanien yhteishenki, tai parhaimmillaan koko Suomen yhteishenki, heijastuvat muuhun elämään niin työelämässä kuin kaverisuhteissakin. Eripura jää ainakin hetkeksi historiaan, kun urheilu yhdistää ihmiset. 

Ei vain urheilua

Kilpaurheilun vaikutukset eivät suinkaan jää vain urheilutapahtumaan. Kliseinen ”se on vain urheilua” -lausahdus alkaa olemaan melko vanhanaikainen, eikä enää sovi nykyaikaiseen kilpaurheiluun, jossa pelaajat toimivat esimerkkinä, esikuvina ja mainoskasvoina. Valtavaa mediahuomiota saavat pelaajat voivat itse omalla käyttäytymisellään vaikuttaa lukuisiin ihmisiin, eivätkä vaikutukset suinkaan jää vain pelikentälle. 

Urheilijat ovat historian saatossa edesauttaneet ihmisten välistä tasa-arvoa esimerkiksi rotuasioissa. Huippu-urheilijoiden vastuu on suuri, sillä he toimivat esikuvina jopa miljoonille lapsille ympäri maailman. Onkin inhottavaa kuulla, kuinka urheilijoita on väheksytty ja käsketty hiljenemään poliittisissa asioissa. Urheilijoilla on valtaa, jonka mukana tulee totta kai myös vastuuta.


Takaisin edelliselle sivulle
UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

Kiinnostaako sinua urheilu? Haluatko päästä lähemmäksi tapahtumia kuin mitä olet aiemmin päässyt?

Lue lisää
UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivusto on laajentunut syyskuun alussa kattamaan myös Hämeenlinnan ja Kuopion.

Lue lisää
SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

Sami Hyypiän perustama hyväntekeväisyysyhdistys, SH4 tukirengas, jakoi ensimmäiset apurahat keskiviikkona Vantaalla.

Lue lisää
Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Uusin tulokas UrheiluSuomi.comin sivustolla on Lahti. Lahden sivuston sisältöä päivitetään ja kehitetään vähitellen kesän aikana.

Lue lisää
Vantaa mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Vantaa mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

UrheiluSuomi.comin sivusto sisältää jatkossa myös Vantaan.

Lue lisää
UrheiluSuomi.comin sivusto laajenee - uusin tulokas Espoo

UrheiluSuomi.comin sivusto laajenee - uusin tulokas Espoo

UrheiluSuomi.comin sivusto on laajentunut kattamaan myös Espoon.

Lue lisää